close
Livsstil

Hvor billigt kan man leve?

Liv

Når sparegrisen er tømt og alle mulige lån er taget, så bliver man nødt til at se en ekstra gang eller ti på sin livsstil og lave et ordentlig budget. Man behøver dog ikke have en så dårlig økonomi at man kan komme i Luksusfælden for at have gavn af et nyt budget. Med Luksusfælden ser vi, hvor sindsyg mange penge man kan bruge – og vigtigere endnu, hvor mange penge man kan spare, hvis man bruger et par timer på at lave et budget. For at finde ud af præcis hvor mange penge, man kan spare, kan det være en god ide at gå i den anden ekstrem og se på, hvor billigt det egentlig er muligt at leve. Man finder desuden ud af, at det slet ikke er så galt, hvis man går bankerot.

Vi kunne se på alle de luksusting, folk bruger penge på, men det er vigtigere, hvis man vil se på, hvor mange penge, man kan bruge a la Luksusfælden. Hvis vi begrænser ejendele til det praktiske, så forsvinder garderoben med det meste af tøjet, vaskemaskinen kan nemt erstattes, opvaskemaskinen er bestemt heller ikke nødvendig, men som sagt er det her en dårlig måde at gribe det an på. Lad os i stedet se på, hvad man som minimum skal eje.

Det første vi har brug for er rent vand og næring. Vi er heldige at have rent grundvand i Danmark, men mad er generelt dyrt. Det er måske også værd at diskutere om det er nødvendigt med nærende mad eller bare energiholdig mad; altså om man vil være sund og leve længe eller bare leve et kort og sygdomsramt liv.

Hvis du føler at et tag over hovedet er nødvendigt, så er det med at finde en billig lejlighed eller måske endda et hus. Uanset hvad skal det deles med så mange som praktisk muligt. Foldevægge kan for eksempel bruges til at give ekstra privatliv i en i forvejen lille lejlighed, men det er en ekstra udgift, som i princippet kan spares væk.

Vi har altså nu vand, mad og et tag over hovedet. Det er dog nok nødvendigt at lave maden selv, hvis vi vil spare penge, så køkkenudstyr inklusiv tallerkener, glas og bestik skal vi også have. De færreste ville frivilligt leve som naturalister, så vi kan smide to eller tre sæt tøj oveni. Med hensyn til bolig er vi desuden begrænset af, at vi skal kunne hænge tøjet op til tørre, hvis vi altså ikke vil investere i en vaskemaskine. Når vi nu er i gang kan vi vel også købe en noget ekstra tøj. Og hvorfor ikke et par ekstra tallerkener og glas samt en opvaskemaskine. En blender og en grill ville også være rart, men så har vi vel også brug for en have. Ups, det blev pludselig dyrt.

Leave a Response