close
Livsstil

Gode råd når du skal male selv

Male

Når man skal male selv, er der nogle ting man skal tage stilling. Det er ikke bare, at købe en spand maling og gå i gang. Der er vigtige teknikker og typer af maling, man skal bruge, hvis du vil få det bedste – og professionelt resultat.

Typer af maling

Der findes adskillige typer af maling i mange forskellige farver. Overordnet set findes der maling til indendørs maling og til udendørs maling, Når du skal vælge den bedste maling, så er det ikke om at købe den dyreste, som mange ville tro. Selvom du havner i et hav af maling, når du skal til at købe maling, så er de næsten ikke så forskelige fra hinanden. Producenter bruger typisk forskellige navne til deres maling, selvom de minder om de andres, for at differentiere sig fra de andre producenter.

Indendørsmaling består af 3 ting. Et bindemiddel, opløsningsmidler og et pigment. Bindemidlet kan man betragte som en slags lim, der får de tre ting til at hænge sammen. Det er også den del, der sætter sig fat på materialet, når du maler. Når du vælger maling, skal du vælge den maling, der passer til dit materiale.

Opløsningsmidlets opgave er at fortynde malingen, så du kan påføre den med pensel og lignende.

Pigmenterne er selve malingens farve. Jo flere pigmenter i malingen, jo bedre vil den dække.

De typiske malingstyper, man anvender indendørs er acrylmaling, alkydmaling og linoliemaling. Acrylmaling, som også kaldes plastmaling, anvendes oftest til almindelig vægmaling og som loftsmaling. Den har heller ej lugt gener, tørrer hurtigt og pletter kan fjernes med en våd klud. Alkydmaling, som også kaldes oliemaling, anvendes oftest til steder, hvor der stilles større krav til en hård og lukket overflade, som nemmere kan gøres rent og tørres af. Dette kan f.eks. være på badeværelset eller i køkkenet. Denne maling er længere tid om at tørre end plastmaling. Linolie maling anvendes oftest til træ. Linoliemaling er desuden bevist at klare sig bedre i test end alkydmaling og acrylmaling.

Når du skal vælge maling er det også vigtigt, at tænke over, hvor det skal males. I et køkken og i et badeværelse, skal malingen f.eks. være vandafskyende, kunne tørres af og rengøres nemt.

Når du skal male selv er det desuden også vigtigt, at du maler med struktur. Maler du et lang vandret og derefter et andet lag lodret, så vil dette kunne ses når malingen tørrer. Du skal altså have samme antal lag hele vejen igennem og desuden male med samme mønster. Desuden er det også en god idé, at give det mindst 2 lag før hele væggen er malet ordentligt. En god idé er også at dække gulv, evt. loft og andre til, så du ikke stryger penslen forbi de steder, der ikke skal males.

Leave a Response