close
Livsstil

Det Kan Fysioterapi Gøre ved Rygsmerter

Ryg

Fysioterapi i sin grundform går tilbage til oldtiden, men den moderne praksis af denne form for behandling startede i 1920’erne. Det bruges til at behandle tilstande som tilbagevendende smerter, muskuloskeletale lidelser og bevægelsesforstyrrelser. Det sundhedspersonale, der er uddannet inden for dette område, er kendt som fysioterapeuter.

I dag er der stor efterspørgsel på fysioterapeuternes tjenester, fra et stort antal mennesker, der lider af en lang række lidelser. Den mest almindelige er rygsmerter. Før i tiden var det sådan, at når en person døjede med rygsmerter, gik han direkte til en læge. I dag har han en anden mulighed, og det er at tage til FysioDanmark Aarhus, eller en af de andre anerkendte steder med veltrænede fysioterapeuter.

Rygsmerter findes i forskellige former, og varierer alt efter det specifikke berørte område. Årsagerne er ret varierede, lige fra dem, der skyldes skader på grund af motorulykker, til dem der udspringer af sygdomme eller en usund livsstil. Det kan være i form af rygsmerter i lænden, eller rygsmerter der sidder højere på ryggen.

Den sidstnævnte form for rygsmerter, almindeligvis kendt som øvre rygsmerter eller mellem rygsmerter, kan have mange forskellige årsager, mens en af de udbredte er degenerative sygdomme. Det kan også være et resultat af en rygsygdom. Nogle gange kan konstante gentagne bevægelser i overkroppen, eller en fælles dysfunktion, føre til øvre rygsmerter. Da den øvre ryg er meget mere stabil, end den nederste del af ryggen, er rygsmerter mindre almindelige, set i forhold til lændesmerter.

Lumbal rygsmerter, eller lændesmerter, er en meget almindelig forekommende, og de kan skyldes en række årsager. Det kan være på grund af et revet ligament, en diskusprolap, muskelspasmer eller simpelthen dårlig holdning. Selv det, at løfte en tung kasse på ukorrekt vis, kan resultere i lændesmerter.

Rygsmerter kan være a mindre slem grad og midlertidige, hvor en person bare vil føle en lettere smerte eller noget ømhed, eller det kan være tilbagevendende og svækkende. Folk, der er plaget af kroniske rygsmerter, kan ofte få rigtigt meget ud af, at starte behandling hos en autoriseret fysioterapeut så hurtigt som muligt. Aflastningen vil være varig, da den vil være målrettet årsagen, og ikke kun beskæftiger sig med, at behandle symptomerne. For nogle er det et valg mellem fysioterapi og operation, hvor sidstnævnte selvfølgelig har en højere risikofaktor.

Ved fysioterapi til rygsmerter anvendes en kombination af metoder i behandlingsprocessen, alt afhængigt af årsagen til tilstanden. I tilfælde af problemer med rygsøjler, skal kun en autoriseret fysioterapeut arbejde med at manipulere disken på plads. Licenserede fysioterapeuter har gennemgået omfattende uddannelse og træning til, at være udstyret med færdigheder, der er nødvendige for at håndtere skader som diskusprolaps. Kirurgi for diskusprolaps er ganske dyrt og risikabelt. Der går også langt tid efter en operation, hvor man skal holdes stationær. Hvis du problem kan løses med fysioterapi, er det derfor klart at foretrække.

Leave a Response