close
Mode

Sådan Finder Du Sneakers Der Sidder Helt Perfekt

Sneakers

Når er det tid til et nyt par sneakers, hvad leder du så egentligt efter? Stil? Farve? Komfort? Mange mennesker går ind i det nærmeste stormagasin, og henter det billigste par sneakers på stativet. De regner med, at de alligevel kommer til at skulle udskifte dem om et par måneder, så hvorfor betale mere? Faktum er dog, at hvis du køber et anstændigt par Ecco sko i første omgang – et par, der er designet til det formål, du har til hensigt at bruge dem til – så kan de vare meget længere, og måske endda spare dig penge i det lange løb.

 

Ydersålen

Ydersålen eller bunden af skoen skal helst være lavet af en slags gummi. De skal have vandrette riller støbt ind i dem, på det punkt, hvor kuglen på din fod er. Dette giver nemlig større fleksibilitet, når du løber. Hælen skal være todelt med en ydre og en indre del, da det gør hæl-tåen mere effektiv.

 

Mellemsålen

Mellemsål er den vigtigste del af en sneaker der bruges til løb, og lignende aktiviteter. Den bør give både afstødning og støtte. EVA er almindeligt anvendt, og føles godt, når skoen er ny. EVA bliver dog  let komprimeret, hvilket betyder at den på sigt ikke længere giver støtte og stabilitet. Polyurethan er mere holdbart, og tilføjer et tykkere niveau af polstring. Det betyder dog også, at skoen kommer til at veje mere – så her må du gøre op med dig selv, hvad der passer bedst til dine behov.

 

Overdelen

Skoens øverste del kan være lavet af en række forskellige materialer. Det skal give en behagelig og tæt pasform, men endelig ikke for tæt. Tåboksen skal give plads til, at dine tæer kan bøjes. Hvis den er for stram, kan musklerne og senerne begrænses, hvilket kan forårsage smerter. Et Achilles hak er en rille i den øverste del skoen, der hvor hælen er. Den beskytter akillessenen og giver støtte. Sørg for du har sådan et hak.

 

Fodtype

Du kan hurtigt selv finde ud af, hvilken fodtype du har. I bare fødder træder du ned i en balje med vand, og træder derefter op på noget tørt. Kig på aftrykket af din fod. Hvis der er et aftryk af det meste af din fod, behøver du ikke ekstra medial støtte. Du kan i så fald bruge en EVA, eller komprimeret EVA mellemsål, som giver den blødeste dæmpning og den letteste vægt. Den er desuden blødere, og har en lettere ydersål med større fleksibilitet.

Hvis der er et stort åbent område på aftrykket, hvor din fods bue ikke rørte jorden, bør du se efter en sko, der giver funktioner som et medialt indlæg (et stift materiale på indersiden af skoen) for at hjælpe med at reducere overpronation. Her kan du med fordel kigge efter en mellemsål af slidstærkt polyurethan, der giver moderat polstring og større stabilitet. En ydersål af carbon gummi vil desuden give længere holdbarhed.

Hvis aftrykket afslører en silhuet af din fod, der ligger et sted imellem disse to, har du en neutral eller ideel fod. Du kan derfor købe en sko med moderat polstring. Medial støtte er her udelukkende et spørgsmål om din personlig præference.

Leave a Response