close
Livsstil

Sprit dine hænder af

De fleste kender efterhånden sikkert til hånddesinfektion. Man ser det overalt i gadebilledet. Den kan findes på restauranter og andre offentlige steder. Håndspritten bruges til at spritte hænderne af. Spritten er baseret på alkohol, som dræber bakterier, der kan medføre sygdom og virus.

Der er bakterier over alt. De er så små, at man ikke kan se dem. Men de er der. For at undgå virus og smitte mellem mennesker kan det være en ide at sørge for at medbringe hånddesinfektion, når man færdes i offentligheden. Det kan let opbevares i en lille flaske i tasken. Der findes flere forskellige slags udgaver af desinfektionen. Den kommer i flydende form og i en gel.

Hvad er håndsprit?

Håndsprit desinficerer hænderne. Spritten består af 85% alkohol. Derudover er der også glycerin i den, som er fedtgivende. Dette sørger for, at hænderne ikke tørrer ud. Alkoholen kan nemlig være en anelse kraftig mod hudens barriere. Hvis man har meget tørre hænder, kan man afhjælpe dette ved at smøre dem ekstra ind med en fugtgivende håndcreme.

Alkoholen i hånddesinfektion går ind i bakteriecellen og destruerer cellemembranen. Derved dør alle bakterier, som medfører virus. Når spritten påføres på hænderne, forbliver væsken på huden i ca. 30 sekunder. Derefter fordamper alkoholen. Kun glycerinen sidder tilbage. Ved at bruge håndsprit undgår man smitte, og derved passer man både på sit eget og andres helbred.

Sådan bruges håndsprit

Før man benytter sig af hånddesinfektion, skal man lige have en lynkursus. Det skal nemlig påføres meget omhyggeligt. Man skal bruge omtrent 2 ml. væske, og væsken skal dække hele hånden. En anden måde, hvorpå man undgår smitte, er ved at sørge for, at man ikke rører sig i ansigtet. Dette kan let medføre bakterier i for eksempel næse eller øjne.

  • Man tager 2 ml. og smører hænderne helt ind. Husk håndryg og håndled.
  • Vær omhyggelig, især mellem fingrene og omkring neglene.
  • Små sår kan svie en smule på grund af alkoholen. Det er ikke farligt, det går væk, når alkoholen fordamper. Det gør den efter ca. 30 sekunder.
  • Der findes forskellige slags hånddesinfektion. Der er både en flydende sprit og en gel.

Leave a Response